JESAM LI DOVOLJNO DOBRA?

JESAM LI DOVOLJNO DOBRA?

 

Jesam li dovoljno dobra? Imam li pravo biti ponosna na sebe ? Imam li pravo biti sretna? Što bi se dogodilo kada bi drugi uistinu znali kakva jesam ? Može li se mene doista voljeti? Zaslužujem li ljubav, pažnju i podršku ?
Sve su to pitanja koja se prije češće nego rjeđe pronalaze na dnevnom repertoaru kazališta ženske psihe. Koliko god se u trenucima razuma činile iracionalnima, ponekad poput lopova stignu iz dubine naše podsvijesti kradući nam trenutke sreće i zadovoljstva.
Njihov najčešći suputnik su pretjerana samo-analiza i kritiziranje. Kao žene često smo bombardirane s informacijama koje govore što je to što nije dobro s nama, bilo da se radi o izgledu našeg tijela, kože, kose ili pak našim idejama. Stoga niti ne čudi kako velik broj nas lako poklekne i upadne u zamku postavljanja pogrešnih pitanja, od kojih je možda jedno od najopasnijih: „Što je to što trebam popraviti na sebi kako bih postala dovoljno dobra?“ Ukoliko ovo pitanje stavimo u poslovni kontekst, ono čak i ima smisla, međutim ovdje ne pričamo o tome, već o dubinskoj vjeri u sebe i svoje sposobnosti.
Kako to obično biva, odgovori na pogrešna pitanja dolaze u obliku jednako pogrešnih odgovora: Možda ako pročitam još koju knjigu…uspijem savršeno napisati izvještaj…skuham ručak koji će se svima svidjeti…naučim bolje komunicirati…uredim stan da izgleda kao iz kataloga…smršavim 3 kile…možda ću onda postati dovoljno dobra i zaslužiti pravo na svoju sreću.

U ovakvim situacijama dobro je prisjetiti se kako svi mi zaslužujemo biti sretni, voljeni i uspješni, no isto tako da u svojim rukama čvrsto držimo ključeve naše sreće. Ponekad čak kao da je lakše fokusirati se na ono što nije u redu s nama samima i s drugima i pronaći načine kako to popraviti, nego prihvatiti vlastitu moć i snagu. Moć i snaga sa sobom nose odgovornost, no isto tako i užitak koji dolazi iz ostvarenja naših snova i ciljeva.
Predlažemo Vam stoga da usmjerite svoje misli na Vaše snage i vrline, tako što ćete uzeti papir i odgovoriti si na slijedeća pitanja:

KARIJERA
Sjetite se kada ste bili posebno produktivni i uspješni. Koja Vam je Vaša vrlina u tome pomogla? Koji uvjeti su vam omogućili da budete najbolji što možete biti? Koje su Vaše snage u poslu?
ODNOSI
Sjetite se situacije kada ste posebno uživali u komunikaciji i odnosu s nekom osobom. Koje Vaše vrline i snage su u tom trenutku došle do izražaja?
FINANCIJE
Sjetite se kada ste uspješno donijeli neku financijsku odluku, bilo da se radi o odluci o kupnji ili raspolaganju Vašim budžetom. Koja Vaša vrlina ili snaga Vam je u tome pomogla?
ZDRAVLJE
Sjetite se nekog vremena kada ste se dobro brinuli za Vaše tijelo. Koje Vaše snage su Vam u tome pomogle?
Ispišite listu Vaših snaga i dodajte na listu sve vaše vrline kojih se možete sjetiti. Nosite sa sobom listu kako biste je imali uz sebe kad god Vam je to potrebno.
Pitate li se : „Ukoliko se fokusiram na svoje snage, hoću li na taj način zanemariti svoje slabosti?“

Fokus na našu moć i snagu ne podrazumijeva ignoriranje naših slabosti i mana. Ukoliko izgradimo svoju snagu, ona može postati temelj suočavanja s vlastitim slabostima – možemo si ih lakše priznati i možemo se lakše s njima nositi. Da priča bude još zanimljivija, često u srži naše najveće slabosti leži naša najveća snaga. Pitanje je samo nosimo li prave naočale i jesmo li je sposobni vidjeti?

Zanima li Vas više o tome koja je Tajna uspjeha uspješnih žena, rezervirajte svoje mjesto na besplatnoj konferenciji “PUT žene – PUT uspjeha”, koja će se održati 05.12.2014. godine od 17 do 21 h u Novoj Galeriji na adresi: Zagrebačka avenija 104.

Prijave su obvezne. Više o konferencij i prijave na slijedećem linku:

 

KONFERENCIJA PUT ŽENE – PUT USPJEHA

 

ANALIZA PARALIZA – “KAKO BRŽE DONOSITI ODLUKE”

ANALIZA PARALIZA – “KAKO BRŽE DONOSITI ODLUKE”

Onaj tko stalno gleda vjetar, neće nikada posijati.  Onaj tko stalno gleda oblake, neće nikada žeti.“  (Prop., 11,4)

Svima nam se ponekad događa da nam je teško donijeti odluku, međutim što se događa ukoliko provodimo puno vremena donoseći većinu odluka, jer nas je strah kako ćemo donijeti lošu odluku? Previše analize često vodi k paralizi i tada smo preplavljeni s mnoštvom opcija, pretjerano kompliciramo pri donošenju odluka ili smo pak odlučni donijeti savršenu odluku, što je uglavnom nemoguće, jer život, kao niti odluke, uglavnom nisu savršeni.

Čekanje „idealnog trenutka“ je strategija koja dovodi do odgađanja i neproduktivnosti. Dokle god je dobro imati izbor, previše izbora nije dobro i to nas tjera da postajemo neodlučni i provodimo svoje vrijeme na neproduktivan način. Ovdje ne govorimo samo o poslovnim odlukama, već o svakodnevnim odlukama, što se tiče odnosa, rasporeda našeg vremena, pa čak i do odluka što ćemo pojesti i obući.

Sretni i uspješni ljudi naučili su kvalitetno i brzo donositi odluke, kao i nositi se s posljedicama svojih odluka. Proces donošenja odluka je mentalna strategija koju svatko od nas može naučiti. U nastavku nekoliko ideja kako unaprijediti strategiju donošenja odluka

  1. Razlikujte male i velike odluke

Dajte im pažnju kakvu zaslužuju vezano uz njihovu realnu moć. Ukoliko će odluka značajno utjecati na vaš život nakon godinu dana, onda govorimo o velikoj odluci (odluka o promijeni karijere ili npr. odluka o udaji). Nasuprot navedenog, većina svakodnevnih odluka nema ovu moć i u skladu s time im treba pridavati pažnju koje zaslužuju.

  1. Odredite svoje najvažnije kriterije pri donošenju odluke.

Što je ono što vam je uistinu važno? Tih kriterija ne može biti 10. Odredite 3-4 najvažnija i zapišite ih na papir. Npr. ukoliko trebate donijeti odluku hoćete li uči u novu poslovnu suradnju s nekime, važno je znati koji su to 3-4 uvjeta koji su presudni kako biste s nekime surađivali.

  1. Prikupite relevantne informacije

Ponekad ne možemo donijeti odluku jer nam nedostaju relevantne informacije i činjenice. Budite sigurni da ste prikupili one najvažnije kako biste bili u mogućnosti donijeti odluku. S druge strane, budite svjesni da ponekad trebate donijeti odluku iako nemate sve potrebne informacije, jer je šteta od ne donošenja odluke veća od same odluke.

  1. Odustanite od savršenog i zadovoljite se „dovoljno dobrim“

Ukoliko se ne radi o najvažnijoj životnoj odluci, izaberite dovoljno dobru odluku i krenite dalje. Svaka odluka ima svoje „za“ i „protiv“. Ovdje iskoristite pravilo 80/20, gdje u jednom trenutku investiranje 80% svojih snaga koristimo kako bismo za 20 % poboljšali svoju konačnu odluku. Prepoznajte taj trenutak i ne dajte se uloviti u zamku.

  1. Eliminirajte loše odluke

Ukoliko ne znate od kuda krenuti, za početak odredite kuda ne želite krenuti i ne vraćajte se na ono što ste odbacili. Npr. ukoliko kupujete u dućanu odbacite odjeću koju znate da vam ne pristaje. Ukoliko trebate odabrati između različitih projekata odbacite one koji a priori ne zadovoljavaju vaše osnovne kriterije.

  1. Postavite si čvrsti vremenski okvir.

Parkinsov zakon kaže kako se svaki posao može rastegnuti na vrijeme koje imamo na raspolaganju za njegov dovršetak. Ukoliko si damo previše vremena, upravo toliko vremena će nam trebati da završimo zadatak. Stoga si zadajte čvrsti vremenski okvir do kada ćete donijeti odluku i njega se držite bez obzira na sve. Naravno, on treba biti u skladu s važnošću odluke.

  1. Pitajte za mišljenje nekoga tko vam može pomoći u donošenju odluke

Ponekad netko drugi posjeduje znanja i informacije koje nama nedostaju. U tom slučaju možemo pitati drugu osobu za mišljenje. Međutim, čak i ukoliko se naša odluka bazira na tuđoj preporuci, mi smo ti koji smo odgovorni za nju i toga moramo biti svjesni ukoliko se pokaže kako odluka nije najbolja

Ukoliko uz sve ove savjete i dalje imate problema s donošenjem odluka pitajte se postoji li možda neka velika odluka koju izbjegavate i trošite li svoje vrijeme fokusirajući  pažnju na one manje bitne stvari. Ukoliko je odgovor točan, suočavanje može postati vaša prva i najvažnija odluka.

Više o tome kako uspješne žene donose odluke saznajte na konferenciji “PUT žene -PUT uspjeha” – prijave na e-mail: mfraisman@gmail.com ili na tel: 091/3260-600

 

 

SLUŠATI ILI NE SLUŠATI INTUICIJU PITANJE JE SAD

SLUŠATI ILI NE SLUŠATI INTUICIJU PITANJE JE SAD

 

Kada govorimo o intuiciji, često govorimo o “onom osjećaju u želucu, “šestom čulu”, “unutarnjem glasu” ili pak “unutarnjoj mudrosti”. No, što je uistinu intuicija i zbog čega je toliko važna?

Istraživanje u časopisu “British Journal of Psychology” definiralo je intuiciju kao ono što se događa kada naš mozak najčešće na nesvjesnoj razini priziva podatke iz prošlih iskustava i događaja te uzima u obzir vanjske znakove kako bi donio odluku. Profesor Kahneman i njegov kolega Amos Tversky sa Stanford Sveučilišta utvrdili su kako posjedujemo dva sistema razmišljanja:

  • Jedan je svjestan i logičan, sposoban za analiziranje problema i donošenja racionalnih odluka. Međutim, dio uma odgovoran za logičko razmišljanje je najčešće spor, zahtjeva često mnogo energije te je istovremeno vrlo lijen. Čak i sam akt šetanja je ponekad dovoljan da zaokupi taj dio našeg mozga, pa ukoliko moramo riješiti veliki i težak problem najvjerojatnije ćemo zastati na trenutak.
  • S druge strane postoji drugi sistem razmišljanja koji je intuitivan, brz i automatski. On je toliko moćan da je odgovoran za većinu onoga što govorimo, mislimo i vjerujemo, iako toga najčešće nismo svjesni.

Većina nas vjeruje kako najveći broj odluka donosimo na racionalnoj razini, no istina je potpuno drugačija. Svaki dan na tisuće odluka donosimo potpuno intuitivno, a kasnije racionaliziramo i objašnjavamo sami sebi svoje postupke i to je vještina koju je većina nas dobro usavršila. Ovaj proces se događa od impulzivnih odluka o kupovini, do odabira partnera ili donošenja nekih važnih životnih smjernica.

Problem nastaje kada odluke koje bismo trebali donijeti polako i racionalnim putem donosimo impulzivno, i obrnuto, kada racionalnim putem pokušavamo doći do odgovora koji leže u našoj intuiciji. Stoga, ukoliko želimo naučiti kvalitetnije donositi odluke važno je osvijestiti kako funkcionira naša intuicija te je povremeno svjesno i kontrolirano uključivati u proces odlučivanja.

Prvi korak u tome je naučiti jezik svoje intuicije. U nastavku Vam dajemo nekoliko ideja kako to učiniti:

1) Očistite svoj um – meditirajte

Teško ćete se povezati sa svojom intuicijom ukoliko provodite mnogo vremena u multitaskingu. Jednom dnevno pronađite mirno mjesto gdje ćete biti sami i u miru. Fokusirajte se na svoje disanje i opustite se. Naša desna polutka mozga komunicira simbolima, bojama, slikama, glazbom i kreativnošću. Zatražite odgovor na svoje pitanje u obliku simbola, riječi, misli, pjesme i zapišite na papir što ste dobili. Pokušajte nakon toga vidjeti kako upotrijebiti dobivenu informaciju za bolje donošenje odluke.

2) Vodite bilješke i dnevnik
Svakodnevno zapisujte svoje misli, spontano u određenom dijelu dana kako vam dođu. Razvijte dnevnu praksu čitanja svog dnevnika i pokušajte vidjeti što možete iščitati između redaka.

3) Koristite vođene fantazije

Zamislite si kako se nalazite na nekom lijepom mjestu gdje se dobro osjećate. Dozovite živu sliku, osjećaje, mirise i boje. Zamislite kutiju s blagom koja sadrži odgovor na vaše pitanje. Postavite pitanje i u mislima otvorite kutiju . Pokušajte s manjim ne tako važnim odlukama dok ne naučite možete li uistinu vjerovati svojoj intuiciji.

D) Tražite odgovore kroz snove

Prije spavanja zamolite Vaš nesvjesni um za intuitivno vodstvo i odgovor na pitanje ili problem. Možda će odgovor doći u obliku simbola, slike, pjesme ili pak misli. Držite olovku i papir kraj kreveta i zapišite  odgovore.

Potrebno je puno vježbe kako biste naučili koristiti svoju intuiciju. Krenite s manjim, ne tako važnim odlukama, dok ne naučite komunicirati sa svojom intuicijom. Zabavljajte se i učite korak po korak.

Želite li saznati više o korištenju intuicije pozivamo Vas na besplatnu radionicu : Kako korisiti intuiciju za donošenje odluka 18.11. od 17:30 – 21:00 h

Prijave na slijedećem linku: PRIJAVE

 

 

 

 

Žensko herojsko putovanje

Žensko herojsko putovanje

Put žene u prapovijesnim kulturama započinje ulogama čuvarice doma i odgajateljice djece. Uz to žene su imale zadatak uzgoja poljoprivrednih kultura, dok su muškarci preuzeli ulogu lovca koji je odsutan od doma (ognjišta) u potrazi za lovinom. Negdje paralelno s razvojem žene i muškarca razvija se i ideja o razvoju ženskog i muškog principa. Ne čudi stoga da je matrijarhat predstavljao i svojevrsnu deifikaciju ženskog principa – principa plodnosti i misterije davanja života. Brojni idoli – od willendorfske Venere nadalje to samo potvrđuju.

Još je američki psiholog Erik Erikson prije mnogo desetljeća primijetio da kada se igraju kockama, dječaci obično grade tornjeve, a djevojčice ograde.

Stoga, kada govorimo o ženskom principu mislimo na ženu koja je povezana sa svojim emocijama, sa svojim tijelom, maštovita je, empatična, posreduje, komunicira i prenosi znanje, liječi i u doticaju je sa svojom intuicijom i mudrošću. Nasuprot tome, arhetipski muškarac je racionalan, poštuje pravila, natječe se, discipliniran je, poštuje hijerarhiju, red, oslanja se na svoj intelekt i aktivan je u borbi za svoje ideje i vizije te okrenut postizanju ciljeva.

Uz Sigmunda Freuda vjerojatno najpoznatiji psiholog Carl Gustav Jung, davnih je dana tvrdio kako put prema cjelovitosti žene podrazumijeva razvoj ženskog principa, ali i razvoj muškog principa unutar svake žene. Možda to nikada nije bilo toliko istinito kao u današnjem modernom društvu, gdje se uloga muškarca i žene isprepliće i gdje se od žene očekuje da okupi obitelj, odgaja djecu, ali i da istovremeno izgradi karijeru te osigura samoj sebi i svojoj obitelji financijsku stabilnost.

Sve to stavlja pred današnju ženu težak zadatak, koji često završava s osjećajem neispunjenosti. Naime, ukoliko žena želi uspjeti u poslovnom svijetu, prisiljena je razviti kapacitete muškog principa na račun svoje ženstvenosti. S druge strane,  ukoliko se odluči posvetiti isključivo obitelji, prisiljena je zanemariti svoje snove i ciljeve.

Ukoliko rast i razvoj žene pogledamo kroz prizmu: „Herojskog putovanja“, možemo jasno ustvrditi kako to putovanje nije nimalo lako.

Maureen Murdock u svojoj knjizi “Heroine’s Journey” opisuje proces individuacije žena prema cjelovitosti kroz nekoliko osnovnih koraka. Pri tome je važno istaknuti kako ne postoji točno određeni put, niti dob kada putovanje započinje. Ono nije linearno i u različitoj dobi možemo ciklički prolaziti kroz različite faze i njima se vraćati. Također, to  je putovanje koje rijetko kada dobiva potvrdu iz vanjskog svijeta Puno češće je to putovanje, koje vanjski svijet ne  potiče i ne razumije. Svejedno, velik broj žena diljem svijeta prolazi kroz njega

1.faza Odvajanje od ženskog principa

Važan dio razvoja svake žene podrazumijeva odvajanje od majke. Često se to odvajanje manifestira u ranoj dobi kroz identifikaciju s ocem (ili muškom figurom), koji bi trebao primarno predstavljati uzor za modeliranje muških vrijednosti i muškog principa. To se najčešće događa u ranoj dobi kada djevojčice odluče izaći iz „ružičaste faze“ i krenuti putem odrastanja. Ova faza se najčešće podudara sa prvim razredima osnovne škole kada se od djevojčice očekuje da nauči postizati ciljeve (ispunjavati postavljene zadatke), koristiti svoj intelekt, razmišljati logično i poštivati pravila. Ukoliko ova razvojna faza nije uspješno završena, kasnije ćemo dobiti ženu koju često nazivamo „vječnom djevojčicom“ i koja će očekivati kako će pronaći „savršenog“ muškarca koji će je spasiti.

2.faza Identifikacija s muškim principom

Nakon što se mlada žena odvojila od majke, od nje se očekuje naučiti kako staviti vlastitu intuiciju po strani i okrenuti se vanjskom svijetu te se dokazati u svijetu “muških vrijednosti”, prvotno u školi, a kasnije i u odabiru karijere. Čak i ukoliko se žena odluči za “posao domaćice”, moderno društvo od nje očekuje dokazivanje sposobnosti organizacije, vođenja kućanstva i  djece, što jest dio muškog principa.

Ukoliko primarno žena nije imala priliku modelirati kvalitetan muški princip, kasnije će u životu imati problema s realizacijom ciljeva, samopouzdanjem, autoritetom, fokusom, asertivnošću, neovisnoću, zarađivanjem novca, realizacijom karijere i često osjećajem manje vrijednosti (što se može manifestirati kroz perfekcionizam i depresiju).

3.faza Putovanje kroz iskušenja

Treća faza ženskog herojskog putovanja je putovanje kroz iskušenja. U ovom dijelu putovanja, žena ima zadatak pronaći svoj glas, svoju istinu i svoju sudbinu. Često se susreće s unutarnjim demonima koji joj govore: “Ne zaslužujem”, “Nisam dovoljno dobra” te sa vanjskim demonima: “Kako uskladiti privatni život, brak, djecu, obrazovanje i karijeru?  Također, u ovom dijelu putovanja žena se suočava s pitanjem odabira karijere ili majčinstva ili oboje istovremeno. Za prolazak kroz ovu fazu potrebna joj je muška snaga, ali i povratak ženskoj energiji empatije, altruizma, komunikacije i kreativnosti. Zadatak prolaska kroz ovu fazu putovanja je pobijediti svoje unutarnje demone i pronaći vlastitu vrijednost i unutarnju snagu. Ukoliko ova faza nije uspješno završena, žena će se osjećati neuspješno ili će imati snažno izražen osjećaj krivnje.

4.faza Konfrontacija s demonima i zmajevima

U ovoj fazi žena se mora suočiti i konfrontirati s mitom o superženi:”Bit ću savršena majka i uspješna žena ili pak savršena domaćica ili poslovna žena”. U  tom trenutku često se pojavi opsesivna potreba za radom, kao jednim od načina bijega od praznine i uzaludnim pokušajem za ostvarenjem tog nedostižnog ideala. Zadatak ove faze je pronalazak vlastite autonomije i odustajanje od pogrešne slike uspjeha. Niti jedno biće ne može biti savršeno i treba biti spremno činiti pogrešne korake. Govoreći o karijeri, žena treba biti spremna riskirati i poduzeti poteze koji u sebi nose određene opasnosti. Ista je stvar i sa situacijom unutar obitelji. Kažu da je dobra majka, ona majka koja trećinu vremena čini stvari kako treba, trećinu vremena griješi, a trećinu vremena nastoji ispraviti greške. Iznimno je važno za svaku ženu u ovoj fazi priznati samoj sebi kako ima pravo na pogrešku i kako nikada neće doseći nedostižne ideale. Ukoliko to ne učini, u vlastitoj percepciji, bit će vječno nesretna i nezadovoljna.

5.faza Iluzija uspjeha

U ovoj fazi žena je  već ostvarila određeni uspjeh – bilo poslovni, bilo privatni ili  oboje. Međutim, baš u tom trenutku često se pojavljuje pitanje: Kako dalje? Čemu sve to? Zašto se osjećam tako prazno? Postigla sam sve ciljeve, a nešto nedostaje? Često se ova faza javlja u srednjoj dobi i karakteriziraju je prvi zdravstveni problemi, depresije, umor, osjećaj praznine i snažna želja za povratkom sebi, svome tijelu i svojoj intuiciji. Sve to predstavlja poziv na otkrivanje vlastite cjelovitosti. Nakon što je žena ostvarila ono što se od nje očekuje, teži se vratiti stvarima koje je uistinu vesele. Jung je tvrdio kako prvu polovicu života provedemo živeći ono što se od nas očekuje, dok drugu polovicu ukoliko smo sretni živimo „svoj život“.U ovoj fazi žena se suočava s pitanjem tko ona uistinu jest i što je njoj važno. Bolesti i  znakovi nezadovoljstva predstavljaju poziv na povratak k sebi.

6.faza Snažna žena zna reći „NE“

Nakon što je čula poziv, žena se vraća k sebi. U ovoj fazi javlja se želja za oživljavanjem davno zaboravljenih hobija i potreba povratku kreativnosti (bilo da se ona manifestira kroz kuhanje, vrtlarenje, ples, muziku, šivanje). Slikovito rečeno, žene često navode kako žele skinuti svoje cipele i trčati po blatu, kako bi osjetile povezanost sa zemljom. Žena u ovoj fazi osjeća kako je djelomično izdala vlastitu ženstvenost i mora reći NE “ocu” i svijetu kako bi ponovno pronašla sebe. U stvarnosti to znači reći „NE“ zahtjevima okoline (mužu, prijateljima, djeci, poslodavcu) ukoliko oni nisu u skladu s njezinim unutarnjim vrijednostima. Ovo ženama predstavlja veliki izazov, budući da su od mladosti odgajane da ugađaju drugima.

7.faza Inicijacija na putu do božice

U ovoj fazi žena se susreće sa svojom crnom stranom (depresijom, gubicima, konfuzijom, bijesom, očajem). Osjeća se golom i izdanom te ima zadatak ući u “podzemni svijet” vlastite psihe kako bi se vratila k sebi. Ova faza podrazumijeva povlačenje, odbijanje druženja, susret sa vlastitim emocijama te pretpostavlja gubitak trenutnog i stvaranje novog identiteta. Često se ova faza razvoja ne prepoznaje te okolina vrši pritisak na ženu da se vrati u „normalno stanje“, pri tome zanemarujući njezine istinske potrebe. Ukoliko žena odbije krenuti dalje često se javljaju zdravstveni problemi i depresije. Ukoliko ipak ustraje na svom putu, očekuje ju velika nagrada: unutarnje zadovoljstvo sobom i vlastitim životom.

8.faza Povezivanje sa ženskim principom

Nakon što je izašla iz “podzemnog svijeta” žena se vraća vlastitome tijelu, emocijama, duhu i kreativnosti. Ponovno čuje mudrosti vlastitog tijela i uživa u svojim hobijima (vrtlarenju, kuhanju, muzici, poeziji, plesu…). Preuzima brigu za svoje tijelo  i iskazuje mu ljubav kroz kvalitetnom prehranom i tjelovježbom. Povezuje se sa drugim ženama i vraća se svojim korijenima. U ovoj fazi žene imaju potrebu obnoviti ili poboljšati odnos sa svojom majkom ukoliko je majka živa, a ukoliko to nije moguće okružiti se sa ženama s kojima će podijeliti svoje želje i snove.

9. faza Integracija muškog i ženskog principa

Na kraju putovanja žena se prihvaća takvom kakva jest. Prihvaća svoju mušku i žensku stranu. Odustaje od perfekcionizma i prihvaća vlastitu dvojakost i svijet onakvim kakav uistinu i jest. Ujedno prihvaća sve svoje uloge i shvaća kako ne može u isto vrijeme biti savršena i cjelovita, jer cjelovitost podrazumijeva prihvaćanje „dobrih i loših osobina“ u samoj sebi, već da je nesavršena i cjelovita, samim time zadovoljna i sretna.